logo lagerheide

EHBO - AED - BHV - BRANDVEILIGHEID

Van elkaar, met elkaar en voor elkaar

Van elkaar, met elkaar en voor elkaar
 

Wanneer word je opgeroepen door HartslagNu? (richtlijn)

Als je bent aangesloten bij HartslagNu kun je worden opgeroepen om hulp te verlenen bij een reanimatie. Het is echter mogelijk dat je een oproep van HartslagNu ontvangt en ter plaatse blijkt het niet om een circulatiestilstand te gaan. Ook andersom is dit mogelijk: er kan een reanimatie zijn geweest in de buurt, terwijl je niet bent opgeroepen door HartslagNu.

De centralist bepaalt bij binnenkomst van de melding of burgerhulpverlening wordt ingeschakeld. Deze is daarbij zeer afhankelijk van de binnenkomende informatie die de melder verstrekt.

Burgerhulpverlening wordt altijd ingezet bij verdenking van een circulatiestilstand (en het is veilig voor de burgerhulpverlener, behalve:

1.        Bij trauma (complex ongeval, geweld/misdrijf of su├»cide)

2.        Als al een AED is aangesloten (toevoeging: en de reanimatie is adequaat opgestart)

3.        Locatie van hulpverlening is een autosnelweg (toevoeging: of andere gevaarlijke/drukke weg)

4.        Slachtoffer is een kind jonger dan 1 jaar

Helaas is bij een melding niet altijd precies duidelijk waar het slachtoffer zich bevindt, wat de situatie ter plaatse is en wat de leeftijd van het slachtoffer is. Ook kan deze informatie verstrekt worden, terwijl de oproep aan de burgerhulpverleners reeds is verzonden. De centralist probeert een zo goed mogelijke inschatting te maken van de situatie, echter helaas kan niet worden gegarandeerd dat de burgerhulpverlening niet wordt ingeschakeld bij bovenstaande uitzonderingen.
Klik hier voor volledige meldkamerinstructie (NRR 2015) en addendum 

 

Het Oranje Kruis Logo
NIBHV Logo
Nederlandse Reanimatie Raad Logo
SVK Logo 1